עקמת – הבעיה והטיפול בה

הפרעת יציבה שבאה לידי ביטוי בעיקום מסוים בחוט השדרה עלולה לפגוע באיכות החיים ולכן היא דורשת טיפול יסודי. בנוסף, כדאי להכיר את הסיבות להתפתחות עקמת ולהתייעץ עם אנשי מקצוע כדי למנוע החמרה

עקמת היא ליקוי יציבה בעמוד השדרה שנקרא בעגה המקצועית “סקוליוזיס”. הליקוי מתבטא בדרך כלל בסטייה מסוימת של עמוד השדרה, לצורה של האותיות S או C. את הליקוי ניתן לזהות באמצעות הבדלי גובה בין הכתף הימנית והשמאלית, מרחק לא שווה של השכמות מעמוד השדרה וחוסר איזון בגובה עצמות האגן.

הגורם להתפתחות סקוליוזיס לא ידוע והסיבות להתפתחות יכולות להיות קשורות למספר תהליכים. בדרך כלל ניתן לזהות קשר בין סקוליוזיס לבין אסימטריה משני צידי עמוד השדרה, ובין סקוליוזיס לבין שינוי במבנה חוליה או כמה חוליות. השערות אחרות גורסות שהסיבות להתפתחות עקמת הן אסימטריה שמתפתחת באגן, בכוח השרירים בצידי עמוד השדרה ובחושים. בנוסף, יש נטייה לקשור סקוליוזיס לתורשה וגנטיקה.

דרכים לטיפול בסקוליוזיס

אי אפשר ליישר את עמוד השדרה אחרי שהתעקם ולכן חשוב מאוד לזהות את הבעיה מוקדם. כך ניתן למנוע החמרה במצב ולבחור את שיטת הטיפול האופטימאלית. הנה למשל כמה דרכים לטפל בסקוליוזיס ולמנוע התעקמות נוספת:

א. פיזיותרפיה בפיקוח אורטופדי – הטיפול הנפוץ בסקוליוזיס מבוסס על פיזיותרפיה. זהו טיפול שמבוצע על ידי פיזיותרפיסטים שהוכשרו לכך. פיזיותרפיה לסובלים מעקמת נעשה בפיקוח אורטופדי מלא ובצורה שונה אצל כל מטופל. הסיבה היא שמאפייני הליקוי עצמו שונים בין אדם לאדם.

ב. פעילות גופנית – יש סוגים מסוימים של פעילות גופנית שיכולים לעזור למנוע התעקמות נוספת של עמוד השדרה. הפעילות המומלצת היא פילאטיס, שבה מבצעים תרגילים סימטריים לחיזוק שרירי הגב והבטן. בנוסף, כדאי לשלב בין תרגילי פילאטיס לתרגילי נשימה. תרגילי הנשימה מגמישים את התנועתיות של הצלעות, בעוד תרגילים להארכת השרירים המקוצרים ותרגילים לכיווץ השרירים המוארכים עוזרים לתמוך בהתפתחות תקינה של עמוד השדרה.

ג. מעקב לאורך זמן – אין פתרון קסם לבעיה מסוג סקוליוזיס ולכן יש צורך במעקב לאורך זמן. מטרת המעקב היא לנתח את התנועות התפקודיות של עמוד השדרה בחיי היום יום, לבחור תרגילי פילאטיס שעולים בקנה אחד עם המצב הקיים ובמידת הצורך גם לתת הפניה נוספת לפיזיותרפיה. המעקב מתבצע על ידי רופא משפחה או אנשי מקצוע אחרים בתחום האורטופדיה.

לא כדאי להזניח את הסקוליוזיס ואפשר להתייעץ עם פיזיותרפיסט בכל מקרה של דילמה או התלבטות. את הסקוליוזיס מגלים בשכיחות גבוהה בגיל ההתבגרות אבל אפשר לעשות זאת גם בשלבים מאוחרים יותר.

מעבר לכך, יש להביא בחשבון שלתינוקות שנולדו עם הליקוי יש סיכוי גבוה לפתח עקמת חריפה יותר בהמשך החיים. הפתרון לכך הוא לעקוב אחר התפתחות עמוד השדרה מגיל צעיר ולסייע בעזרת טיפול ספציפי וממוקד שמתאים לאופי הבעיה.