אל מקורות המים של ישראל והצנרת שמזרימה את המים אל הבתים חודרים לא אחת שפכים, חיידקים ושאר מתכות וגורמים מזהמים. הודעות בתקשורת עם דרישה להרתיח מים באזור זה או אחר הפכו לשגרה. משרד הבריאות בישראל מגדיר בתקנות מיוחדות מהם מים ראויים ושתייה וכיצד יש להבטיח את ניקיון המים והמערכת. במבחן המציאות אנו מגלים לא אחת סטיות מהתקנות וחדירה של גורמים מזהמים אל המים.
המים אינם מסוכנים באופן ישיר לשתייה אך ישנה סכנה לכאבי בטן והמלצה להרתיח את המים לפני השימוש בחלק מאזורי הארץ. התושבים שמבקשים להבטיח אספקה סדירה של מים נקיים וצלולים לשתייה ובישול ממהרים להתקין בביתם מערכות טיהור מים או מתקנים של מים מינרליים. המילה האחרונה בתחום היא מערכות טיהור מים שמתבססות על טכניקת אוסמוזה הפוכה. מדובר בטכניקת סינון מתקדמת שמצליחה לסנן מתוך המים את כל הגורמים המזהמים, להוסיף מינרליים ולהבטיח כמות בלתי מוגבלת של מים מסוננים ונקיים לבית.
מהי מערכת אוסמוזה הפוכה?
מי התהום בישראל ובעולם כולו נמצאים בסכנה מתמדת, שפכים מהתעשייה ושאר חומרי דישון ורעלים מחלחלים אל תוך האדמה ומגיעים עד לשכבות העמוקות בהן מצטברים מי התהום. הרשויות מקפידות לסנן את מי התהום לפני הזרמתם אל הבתים אך בכל זאת אפשר יהיה למצוא במים שזורמים בברז במטבח שאריות של חומרי הדברה, שפכים, ביוב וחיידקים. דוברי הרשות חוזרים ואומרים כי המים שגורמים בברזים בכל רחבי הארץ ראויים לשתייה, ההחלטה האם להסתפק בהצהרות ולשתות את המים ללא חשש או לנקוט באמצעי זהירות נוספים חלה על האזרחים.
בכדי להימנע משתיית מים מינרליים בוחרים חלק מהאזרחים לרכוש כמות אינסופית של מים מינרליים, החלק ההגיוני יותר בוחר במערכות טיהור מים. מתקני הטיהור שמוצעים כיום לציבור מתחלקים למתקנים שמבוססים על מסנני פחם ומתקנים שמתבססים על טכניקת אוסמוזה הפוכה. בתהליך האוסמוזה מועברים המים דרך מסנן מיוחד שמפריד מתוך המים מלחים, כלור, כימיקלים, אסבסט, מתכות ושפכים. המערכת מתבססת על פעילות ביולוגית שמפרידה את הגורמים המזיקים מהמים ומזרימה אל הברז מים נקיים.
טיהור מים באמצעות אוסמוזה הפוכה מהווה את אחת השיטות הטובות ביותר להפרדת הגורמים המזהמים מהמים. המסננים פועלים בטכניקה שמשלבת שימוש בפחם, מימברנה ומסננים מכניים. התוצאות שמתקבלות כה טהורות עד כי ניתן יהיה להשתמש במים לשתיית תינוקות. מערכות טיהור על בסיס אוסמוזה הפוכה מותקנות בבתים פרטיים ובמערכות גדולות להתפלת מי ים למטרת שימושי חקלאות ותעשייה.
חסרונות במערכות אוסמוזה הפוכה
החיסרון היחיד שאפשר יהיה למצוא במערכת אוסמוזה הפוכה הוא העדר מינרליים במים, המערכת כה יסודית בתהליך ניקוי המים עד כי היא מפרידה גם את המינרליים הזעירים מתוך מי השתייה. הפתרון שמציעות המערכות הביתיות לבעיה הוא התקנה של אבנים עשירות במינרליים בתוך המתקן, האבנים מחזירות את המינרליים שאבדו אל המים ומבטיחות מים מתוקים, צלולים ובריאים.