הזכויות שיש לדעת לפני העסקת מטפל

הנה הגיעה השעה שממנה חששנו מכל, הורינו שתמיד דאגו לנו לכל שהיינו צריכים ותמיד עמדו לצידינו והחשבנו אותם תמיד לסלע האיתן שעליו אנו יכולים להישען בשעת צרה, כשכאב לנו, הם שלקחו אותנו לרופא, כשהיינו חולים הם נשארו איתנו בבית עד שנחלים, כשלא הצלחנו להירדם הם נשארו איתנו עד שנרדמנו, ההורים שלנו, הם מי שעיצבו אותנו ועזרו לנו להגיע לאן שהגענו והכל בזכותם ולפתע היוצרות התהפכו והם  זקוקים לנו ולעזרתנו.

מה ניתן לעשות למען ההורים?

אז השנים חלפו הבית התרוקן מכל הילדים והורינו נשארו לבד ואם שיחק להם המזל הם שניהם בין החיים שכן לרוב כשמדובר באנשים בגילאים הללו הם נשארים בגפם. הורינו כבר לא מסוגלים לעשות את הפעולות הפשוטות והיומיות שפעם הם היו עושים כלאחר יד וכיום הם מתקשים בהן, לשם כך אנו צריכים לבדוק אפשרות של הכנסת מטפלת סיעודית לביתם שתעזור להם בפעולות הללו, בנוסף גם תיארח להם חברה כי מה שאדם זקוק לו יותר מכל הוא חברה, ואנחנו לא תמיד פנויים או יכולים להגיע כשהם זקוקים לנו אף על פי שמאד היינו רוצים.

נכון המחשבה על הכנסת אדם זר לביתם של הורינו לא קלה, לא לנו ובטח שלא להם, אך בעבר האופצייה היחידה שהייתה עומדת על הפרק היא לעבור למוסד סיעודי וזו כבר נראית אפשרות פחות קורצת.  עיקר העבודה של מטפל סיעודי, מעצם הגדרת התפקיד שלו, היא להעניק טיפול אישי וסיוע מקיף לאדם המטופל. מטפלים סיעודיים מסייעים לאנשים שרמת תפקודם נמוכה עקב גיל מתקדם, נכות, מחלה או כל דבר אחר, והם זקוקים לסיוע מסביב לשעון לביצוע פעולות בסיסיות כגון אכילה, רחצה, הלבשה, או יציאה מהמיטה לכיסא וחזרה.

מבחינת השימוש בו לפעולות שלא נוגעות בהכרח לתפקוד של האדם המטופל: בישול, ניקיון הבית, ליווי האדם לסידורים מחוץ לבית וכן הלאה, פעולות אלה הוא יכול לעשות רק שכדאי לעגן זאת בהסכם כתוב בשפת האם של המטפל, כך לפי החוק. החוק בישראל מגדיר כי העסקה של מטפל סיעודי נעשית בהתאם לתנאים כלליים במשק העבודה, אך עם מספר הבדלים הנוגעים מעצם הגדרת התפקיד.

על המעסיק להעניק למטופל שלו את כל הזכויות המגיעות לעובד בישראל בהתאם לחוק: שכר מינימום לפחות, דמי מחלה, יום מנוחה (36 שעות רצופות לפחות), ימי הבראה, תשלום ביטוח בריאות וכן הלאה. גם אם זה נראה בחלק מהמקרים “קל” לנצל עובד בסיעוד, במיוחד עובד זר, צריך לזכור שפגיעה בזכויות היא עבירה על החוק, הכרוכה בעונשים כבדים מאוד על המעסיק.

מי זכאי למטפל סיעודי?

את בדיקת הזכאות למטפל סיעודי עושים נציגים של ביטוח לאומי המגיעים לבית של הקשיש ומבצעים מספר בדיקות בכדי לבחון האם הקשיש מסוגל לבצע פעולות יומיות או לא, יש כאלה המגדירים בדיקות אלו כמשפילות ומבזות ולכן רצוי שבעת הפגישה יהיה נוכח מישהו נוסף מבני המשפחה.

לאחר שנקבעת הזכאות, מגיע לבית ההורה איש מקצוע – לרוב עובדת סוציאלית – המקיים עם המטופל שיחת היכרות. זה הזמן לומר האם אנחנו מעדיפים מטפל או מטפלת, מה הציפיות שלנו ממנו/ה, במה אנחנו זקוקים לעזרה, מה חשוב לנו. העובדת הסוציאלית תנסה להתאים לנו את המטפל המתאים ביותר. זה כמו שידוך, אבל אם זה לא מצליח – אפשר גם להחליף.